Achtergrond

Je bent op mijn website gekomen, die ik “Goudlijster” heb genoemd, naar het gelijknamige boek over mijn familie tijdens de Holocaust.

Ik ben Arnold Troostwijk en op 6 augustus 1941 geboren in Arnhem. Tijdens de oorlog was ik een “hidden child” en pas in 1945 weer herenigd met met mijn ouders, zus Sari en broer Jacques.

Na met mijn vrouw, Guya, in Gouda te zijn gestart, zijn we na de geboorte van ons eerste kind naar Den Haag verhuisd. Daar zijn onze kinderen, Ruben, Gabriël en Hester, opgegroeid. Nadat de kinderen waren uitgevlogen zijn we ze achterna gegaan en in 2016 verhuisd naar Amsterdam. Hier wonen we nu te midden van onze drie kinderen met hun echtgenoten en onze 6 kleinkinderen.

Deze website is gemaakt ter aanvulling op mijn boek mijn boek “Goudlijster “. In het boek heb ik de familieleden, die ik nooit gekend heb, weer in de herinnering willen terugroepen en uit de vergetelheid willen terugbrengen. Een mens is pas echt dood als hij/zij niet meer herinnerd wordt. Ook de verhalen van de ooms en tantes, neven en nichten die de oorlog wel overleefd hebben, worden verteld.

Er waren te veel foto’s en documenten om in het boek op te nemen. Deze krijgen nu een plaats op de website. Hierdoor gaan ze niet verloren. Ook nieuwe feiten kunnen aan de website steeds worden toegevoegd. Deze stukken zullen per gezin terugvindbaar. Het blijft dus een levend geheel en in ontwikkeling. Van mijn familie en pleegfamilie heb ik voor het boek uitgebreide stambomen gemaakt en die waren zo groot, dat ik deze niet in z’n geheel in het boek kon opnemen. Om toch alle kinderen en kleinkinderen te laten zien is deze site mede bedoeld.

Ook heb ik van mijn neef Arie Troostwijk zijn verhaal gekregen over hun vlucht naar Zwitserland. Uit Arie’s verhaal heb ik geput voor mijn boek en het lijkt me goed om ook zijn verhaal te bewaren en op te nemen.
De vader van Arie, Oom Sam, heeft tijdens hun verblijf in de oorlog in Zwitserland in opdracht van de Nederlandse ambassadeur in Bern een zeer uitgebreid rapport opgesteld over de Jodenvervolging in Nederland. Dit rapport is gearchiveerd bij het NIOD. Maar ik neem het toch hier ook op. Ben zeer trots op mijn oom die vanuit Zwitserland zo’n gedetailleerd rapport heeft opgesteld.

Voor de buitenlandse geïnteresseerden, maakt een nichtje van Guya, Hester Velmans een Engelse vertaling van mijn boek en deze zal hier ook worden geplaatst. Zelf ben ik geïnterviewd voor een tentoonstelling in 2017 in het archief van Amsterdam over de Rapenburgerstraat en “Samen weer aan Tafel”. Dit interview gaat ook over mijn onderduik en de oorlog en wordt zo toegankelijk. Nu is mijn boek klaar is en beschikbaar, is de inhoud niet meer aan te passen. Deze website beschouwd ik een levend document waarin naar bevind van zaken gegevens opgenomen kunnen worden.

Al het geen van belang in dit kader, zal ik aan de website toevertrouwen. Zo is mijn boek af, maar het vastleggen van de geschiedenis van mijn familie tijdens de Holocaust, zal mij nog lang bezighouden.


Hoop, dat het geheel informatief is.

Arnold Troostwijk